Dit weekend waren wij klaar om de film American Hustle te bekijken in 1080p full-hd formaat met DTS audio. Maar wat bleek uit de optische kabel kwam slechts een 2 kanaals stereo. Omdat de auto-surround via de knop op de afstandsbediening slechts een surrogaat biedt was het tijd voor nader onderzoek en een oplossing.
Vooraf is het goed om vast te stellen dat het audio signaal (6 channels) in de media player van jouw PC niet persé datgene is wat naar de receiver wordt gezonden.
De opstelling
- PC: Dell XPS17 (L701) – intern 12Gb / extern 256Mb SSD
- Grafische kaart: Nvidia GT445M (3Gb) – (standaard Dell)
- Soundcard: Realtek True Audio (standaard Dell)
- Besturingssysteem: Windows 8.1 Pro
- Receiver: Sony STR-DG510 5.1
- TV: LG 1080p 55"
- Speakers: 2 transmission lines (Triodedick legacy), 2 Sony surround speakers, Mivoc subwoofer.
Bekabeling
De laptop is middels HDMI verbonden met de TV en de receiver en de laptop zijn verbonden middels een optische Toslink kabel. De audio uitgang van de Dell laptop ondersteunt S/PDIF.
Bestandsformaat
De geteste films waren is MKV (Matrouska) als M4a (Apple) formaat.
Gebruikte software
- VLC mediaplayer (64bits)
- Gom Player
- BS Player
- POT Player
Resultaat
Tot voor kort gebruikten wij voornamelijk onze Apple Macbook-Pro gebruikt voor het afspelen van films, maar deze kan de grafische honger van de laatste MKV’s niet meer bijbenen. Dit komt voornamelijk door de kleine grafische kaart (256Mb). Op de Mac vond ik eigenlijk de VLC media player de meest bevredigende oplossing, maar ook deze kon ik niet zo tunen dat het beeld bij grote pixel wisselingen niet een blurry beeld gaf.
Maar de Dell XPS17 is "a beast". Aan power niks te kort en wat nog beter is, Windows heeft een heleboel keus aan media players. Toch kreeg ik het bijna niet voor elkaar om DTS uit een optische kabel te krijgen. Ik had het ook bijna opgegeven omdat de informatie op internet forums eigenlijk duidelijk maakten dat de optische kabel de grote bandbreedte van PCM geluid (wat standaard van de PC naar receiver gaat) niet kan verwerken en dat er daarom wordt afgeknepen op 3 kanalen (links-rechts-subwoofer).
HDMI audio
Het is wel mogelijk om via HDMI de grote bandbreedte die DTS nodig heeft te transporteren. Dus vervolgens maar de HDMI gekoppeld aan de receiver en vervolgens naar de TV. Nou dat was helemaal niks, omdat hiervoor de HDMI poort ARC (Audio Return Channel) moet ondersteunen. Nou dat doet de gebruikte Sony dus niet en is de HDMI een ordinaire pass-through. Dus wel geluid uit de TV speakers, maar geen processing in de receiver. Terug bij af leek het.
VLC Player
De VLC player is een (bijna) alles kunner. Het is een gratis media player die eigenlijk op elke PC (en Mac) thuis hoort. Een soort Senseo die nooit weigert. En met een legio aan instellingen.
Maar ik kreeg het niet voor elkaar om alle speakers te voeden. Het beeld was prima, flexibel met ondertitels, maar geen DTS of AC3.
GOM media player en BS Player
Hierover kan ik kort zijn. Met beide players had ik grote problemen met de synchroniteit tussen beeld en geluid. Op forums en in in tests kom beide spelers wel goed uit tests maar in mijn situatie leken zij niet de beste optie. Snel weer gedeïnstalleerd.
POT Player
En tegen het ochtendgloren was daar dan plotseling de POT media player. Ver weggestopt op het internet bleek deze gratis software de grote verrassing. Deze speler overklast elke andere player in mogelijkheden en gebruiksgemak. Hoewel de interface even wennen is, deed deze player het dus wel. DTS en AC3 over een optische kabel. De software is verkrijgbaar in zowel een 32- als 64bits versie.
Instellingen voor de POT player
Ten eerste is het belangrijk dat de PC/Laptop het optische signaal (SPDIFF) doorgeeft naar de receiver. Daarna is het belangrijk om het audio signaal van PCM om te zetten naar S/PDIF after AC3 re-encoding. Dit kun je doen door met de rechter-muisknop op de video te klikken en opties te kiezen. In de sectie Audio kies je vervolgens bij output voor het S/PDIF formaat.
Nog sneller kan het door wederom met de rechter muisknop het volgende pad te kiezen:
Zorg er bij het afspelen voor dat je het optimale audiokanaal hebt gekozen. Soms zijn er meerdere formaten beschikbaar.
Verder is er een optie die je absoluut uit moet zetten en dat is de normalizer. Deze zorgt er namelijk voor dat het geluid wordt genormaliseerd tot een bepaald niveau. Dat is een effect dat er voor zorgt dat er in stille momenten plotseling de achtergrond geluiden worden versterkt.
Het is ook mogelijk om andere decoders te gebruiken zoals ffdshow of de Haali splitter. Zoals gezegd er zijn plenty of mogelijkheden om met dit programma te experimenteren.
De hoeveelheid overige opties in het programma is enorm. Ook ten aanzien van de ondertiteling ondersteuning valt er niet veel te klagen. Het is zelfs mogelijk om on-the-fly ondertitels te maken of te veranderen. Ook zit er een internet ondertitels zoekfunctie in het programma.
Mocht je de PC ook gebruiken voor "normale" werkzaamheden, dan niet vergeten om in de POT player het audio signaal weer terug te zetten naar PCM als je weer je PC luidspreker set gebruikt, anders komt er mogelijk geen geluid uit je speakers.
Geef een reactie