Ter afsluiting van een weekje vakantie met mijn dochters Juliëtte en Valerie wensten zij een middagje te winkelen in Hengelo. Je weet wel die stad die zo hartstochtelijk wordt bezongen door Jeffrey Spalburg. Nu ben ik zelf geen groot winkelliefhebber, maar een middagje Hengelo moest te doen zijn.
Hengelo, oersaaie verzameling van alle grote winkelketens
Hengelo, Overijssel wel te verstaan, werd in 1985 uitgeroepen tot de schoonste stad van Nederland. Sinds die tijd lijkt er vooral te zijn geïnvesteerd in saaiheid. In het opzicht van winkelgenot is het één van de saaiste steden van Nederland. Dit geldt niet voor de terassen in de stad, die zijn best in orde. Maar gezien hun hoge bezetting waren ook anderen van mening dat Hengelo voor de rest maar een saaie bedoening is.
Hengelo is namelijk een oersaaie verzameling van nagenoeg alle grote winkelketens die ons land rijk is. Daaruit kan slechts geconcludeerd worden dat er een stevig prijskaartje moet hangen aan de gemiddelde vierkante meter prijs om in het winkelcentrum je waar te kunnen aanbieden.
Zonder uitzondering zijn ze allemaal aanwezig, van Bakker Bart t/m de Halfords, Blokker, Scapino, V&D, C&A, NewYorker, ICI Paris, Douglas, HEMA, Ziengs en Miss Etam. De gemeenteraad zal hier erg mee ingenomen zijn. Nou op mij als consument heeft het een verstikkende werking omdat ik geen enkele ruimte ontwaar voor de kleine ondernemer die de attractiviteit van een winkelcentrum naar een hoger plan kan tillen.
Eenheidsworst
Voor het winkelen lijkt het daarom niet meer uit te maken of je in Apeldoorn, Enschede of Hengelo gaat winkelen. Centra in de grotere steden lijken te zijn verworden tot één grote eenheidsworst. Zelfs de V&D is niet meer wat het ooit was. Ik vertelde mijn dochters dat wij vroeger (30 jaar geleden) vanuit Nijverdal speciaal naar Almelo gingen winkelen, omdat daar een V&D zat. Tegenwoordig lijkt het bijna een aanbeveling om juist niet naar een winkelcentrum te gaan waar een V&D zit. De rest van het centrum is dan namelijk meestal ook overbevolkt met alle grote namen van retail Nederland.
De laatste jaren is het centrum van Enschede (grote buur van Hengelo) flink gerenoveerd. Daarbij is er goed gekeken naar de inrichting en behoefte van het winkelend publiek. Nu wil ik niet meteen de indruk wekken dat daarmee Enschede het summum is van een gevarieerd winkelcentrum, maar er is wel over nagedacht. Dat gevoel heb ik in Hengelo in het geheel niet.
Het plein in de binnenstad, waar doorgaans de markt wordt gehouden lijkt op de overige dagen een flinke vlakte, waar de saaiheid van het centrum nog eens extra wordt benadrukt. Hengelo zou een metamorfose van het centrum goed kunnen gebruiken om haar aantrekkelijkheid te vergroten.
De dames vonden het desondanks prachtig
De dames vonden het desondanks prachtig. Zij werden op hun wenken bediend, getuige hun lange verblijf in de NewYorker en H&M. Voor mij bestond het hoogtepunt uit het genieten van een ijsje op een bankje tegenover de kerk. Daar had ik gerust de hele middag kunnen blijven zitten, zonder ook maar één moment het gevoel te moeten hebben gehad iets te hebben gemist in Hengelo. Het oersaaie Hengelo in het verder zo mooie Twente.
Parkeren, gewoon Nederlands duur
Wij wonen zelf al weer een aantal jaren in Duitsland en we slaan toch weer telkens achterover van de parkeertarieven in Nederland. Deze week hebben wij ook Bremen bezocht en daar hebben wij 7 uur geparkeerd in het centrum voor 7 Euro, dat is 1 Euro per uur. In Berlijn kun je zelfs gratis parkeren bij het Olympisch stadion en voor 4 Euro met de S-Bahn naar de binnenstad en de gehele dag met hetzelfde kaartje het openbaar vervoer gebruiken. Eigenlijk is parkeren in de meeste grote Duitse steden heel betaalbaar. In Nederland lijkt de 2 Euro per uur al heel normaal te zijn geworden. In Den Bosch betaalden we zelfs meer dan 2,50 per uur. De grootste steden van Nederland kun je beter helemaal vermijden met de auto. In Hengelo betaalden we voor 3 en half uur parkeren bijna evenveel als voor een dagje Bremen, 6 Euro en 80 cent.
Alternatieven voor Hengelo
Winkelen is een zeer subjectieve bezigheid. Persoonlijk kan ik genieten van een goede boekenwinkel en CD/DVD/platenzaak. Deze zijn, zeker na het ter ziele gaan van de Free Record Shop schaars geworden. De Slegte is met Sylexis overgegaan in Polare en lijkt ook gepolijst te worden tot een standaard boekenwinkel. Desondanks vinden wij het nog leuk winkelen in:
- Amsterdam (buiten de Kalverstraat)
- Utrecht (buiten Hoog Catharijne)
- Nijmegen (gemoedelijk en voor elk wat wils)
- Zwolle
- Maastricht
Als er nog meer aanbevelingen zijn dan hoor ik dat graag.
Geef een reactie